top of page

Eeltpitten - likdoorns

likdoorn voetzorg waas.jpg

De eeltpit , ook likdoorn genoemd, is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel.

De eeltpitten kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet) als op de bovenkant van de teengewrichten gelokaliseerd zijn. Ook kunnen eeltpitten ontstaan aan de zijkanten van de tenen wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.

 

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. Deze eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.

Er bestaan verschillende soorten eeltpitten, ze kunnen ook op verschillende plaatsen voorkomen. Het 'eksteroog' is één van de meest voorkomende.

 

Een gespecialiseerd voetverzorger kan de eeltpit vakkundig verwijderen door het rondom liggende eelt weg te nemen en vervolgens de kern van de likdoorn weg te halen. De likdoorn wordt door het aanbrengen van vilt of een silicone teenstukje drukvrij gelegd. Als dit met regelmaat gebeurt, zal in de loop van de tijd de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk ook de oorzaak wordt opgeheven. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door met dezelfde schoenen te blijven stappen, is het logisch dat er zich langzaam weer een eeltpit vormt.

bottom of page