top of page

Eelt

eelt14.png

Aan de voeten hebben we een natuurlijke beschermlaag, variërend in dikte. De plaatsen waarop wij staan, de 'drukpunten' zoals op de bal van de voet en onder de hiel, hebben van nature een dikkere hoornlaag (buitenste laag van de huid).

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag van dode cellen op specifieke plaatsen te dik en veroorzaakt een branderig gevoel en pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

 

Eeltvorming ontstaat wanneer vermeerderde druk of wrijving plaatsvindt op een bepaald gedeelte van de huid. Zo zal de over een bot liggende huid reageren met de aanmaak van eelt. Het onstaan van eelt is o.a. afhankelijk van:

 

    - overmatige druk of wrijving

    - slecht passend schoeisel of zolen

    - afwijkende lichaamshouding

    - afwijkende voetstand of afwijkende botstructuren

    - het vochtgehalte van de huid

 

De voetverzorgster zorgt in de eerste plaats voor het pijnloos verwijderen van overtollig eelt door middel van een professioneel toestel, mesje of rasp, afhankelijk van de dikte en locatie van het eelt. Tegelijkertijd worden ook de eventueel aanwezige eeltpitten weggehaald. Door de oorzaken van het overmatige eelt te bepalen, kan zij eventueel preventieve maatregelen adviseren. U loopt weer op 'wolken'!

bottom of page