schimmelnagel - kalknagel
Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien.. Een kalknagel is dus in feite een schimmelnagel. Een kwart van de bevolking heeft hier wel eens last van
Een schimmelnagel ziet er niet mooi uit en kan door verdikking soms pijnlijk worden. De schimmelinfectie begint meestal aan één nagel, vaak aan de vrije nagelrand. De infectie is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van de ene naar de andere nagel overgaan. Dit proces kan maanden tot jaren duren tot uiteindelijk alle nagels zijn aangetast.
De zichtbare veranderingen aan de nagel bij een schimmelnagel zijn gemakkelijk te herkennen:
- verdikking (lengtegroei is geremd)
- verkleuring – wit, geel en/of bruin
- broosheid, poreus – nagel kan afbreken
- schilferigheid, afbrokkelen van de nagel
- misvorming van de nagel
Daar schimmelnagels besmettelijk zijn, kan het op verscheidene manieren ontstaan en overgedragen worden:
- via andere schimmelinfecties zoals zwemmerseczeem (huidschimmel)
- in vochtige, openbare ruimtes zoals zwembaden, sauna’s of sportclubs
- via opgelopen letsels aan de nagel
- via gezinsleden met een schimmelinfectie
- het niet goed afdrogen van de voeten na het baden of sporten
- onderliggende ziekten zoals diabetes en psoriasis
- passen van schoenen met blote voeten
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Vroeger was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling kon van zes tot wel twaalf maanden duren.
Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden.
De ondersteunende behandeling door een gespecialiseerd voetverzorger is van groot belang. Het regelmatig verwijderen van de aangetaste delen van de nagel door de pedicure zal de genezing bevorderen en de behandelingsduur verkorten.